Skip to content

Farligt affald

I en verden, hvor teknologien hele tiden udvikler sig, og vores forbrug af elektronik stiger, bliver det stadig vigtigere at håndtere elektronik og batterier på en ansvarlig måde. Recipo er hjælper dig på rette vej.

Hvorfor er det vigtigt?

Alt elektronikaffald er klassificeret som farligt affald. Elektronikaffald indeholder mange farlige stoffer, som er til fare for både mennesker og miljø, hvis det ikke håndteres korrekt. Tungmetaller som bly, kviksølv og cadmium samt kemikalier som bromerede flammehæmmere og freon fra gamle køleskabe er blot nogle få eksempler på stoffer, der kan forårsage alvorlige problemer.

Miljøpåvirkning

Når farligt affald ender i naturen, kan det forurene jord og vand, hvilket igen påvirker dyrelivet og økosystemet. Ved at genavende elektronik og batterier korrekt reducerer vi denne risiko og bidrager til en bæredygtig fremtid.

Samling

Den danske DPA indsamler oplysninger om det farlige affald, der transporteres og genanvendes i Danmark. Som tilsluttet kunde hos Recipo kan du få hjælp til at indberette til DPA’s affaldsregister over farligt affald. Kontakt os for mere information.

Genanvendelse

Elektronikaffald skal indsamles og behandles for at genvinde værdifulde materialer og forhindre, at der spredes farlige stofferi naturen. Genanvendelsesprocessen omfatter demontering, adskillelse og behandling af forskellige materialer for at maksimere genanvendelsesprocenten og minimere miljøpåvirkningen. Tidligt i processen fjernes farlige stoffer og komponenter fra andet affald. Farlige stoffer, som ikke længere er tilladt i elektronik, destrueres, så de ikke recirkulerer i nye produkter.

Sikker håndtering

Vi sørger for, at alt farligt affald håndteres i overensstemmelse med gældende miljø- og sikkerhedsbestemmelser. Vores partnere er certificerede og uddannede til at behandle affald på en måde, der beskytter både mennesker og miljø.

Eksempler på farlige stoffer i elektronikaffald

Kølemidlet i køleapparater kan indeholde miljøskadelige freoner. Derfor tømmes kølemidlet i et lukket system, så der ikke er risiko for, at farlige stoffer lækker.

Nogle batterier indeholder farlige stoffer som kviksølv, bly og cadmium. Derfor fjernes alle batterier fra det indsamlede elektronikaffald. Batterierne sorteres derefter efter type og behandles i lukkede systemer, hvor miljøfarlige stoffer ikke risikerer at sprede sig.

Skærme kan indeholde både flammehæmmere og kviksølv og skal derfor sorteres fra det øvrige elektronikaffald. Skærmene adskilles manuelt, og lamper, der kan indeholde kviksølv, håndteres separat. Plast, der indeholder bromerede flammehæmmere, adskilles fra anden plast.

Forbind din virksomhed med os

For at forbinde din virksomhed med os skal du blot udfylde vores formular og markere, hvilke(t) land(er) du ønsker at tage dit producentansvar for og for hvilke produktkategorier. Når du har udfyldt ansøgningen, modtager du en e-mail med tilslutningsaftalen og alle de nødvendige oplysninger til at håndtere dit producentansvar problemfrit og nemt.