Hvad er producentansvar?
Hvis du arbejder med produktion eller salg af elektronik, batterier og/eller emballage, har du sikkert hørt begrebet “producentansvar” på et eller andet tidspunkt i din karriere. Men hvad betyder producentansvar egentlig?
Lad os dykke ned i begrebet producentansvar.
Producentansvar betyder, at den, der introducerer bestemte typer produkter på markedet, også har et ansvar for at sikre, at de bliver indsamlet og genanvendt på en miljøvenlig måde.
Men det handler ikke kun om at sikre korrekt genbrug af produkter; det handler også om, hvordan virksomheder kan gøre det lettere at håndtere elektronisk affald, batterier og emballage. Det kan være alt fra at designe produkter med let genanvendelige materialer til at uddanne forbrugerne i korrekte genanvendelsesmetoder.
Hvilke produkter har producentansvar?
I øjeblikket er der fem kategorier af produkter med producentansvar i Danmark:
- Elektronik
- Batterier
- Køretøjer
- Plast til engangsbrug
- Emballage
Hvorfor indførte man producentansvar?
Producentansvar blev indført, fordi vores samfund er et forbrugersamfund, der genererer meget affald på grund af et konstant forbrug. For at reducere det affald, der skabes af vores forbrug, er det nødvendigt at have regler og love.
Så opstår spørgsmålet: Hvem skal være ansvarlig for at genanvende og håndtere alt det affald, der produceres? Den svenske miljøstyrelse Naturvårdsverket opsummerer det på deres website: “Formålet med ansvar er, at dem, der bidrager til et miljøproblem, også skal bidrage til løsningerne.”
Hvor længe har man haft producentansvar i Danmark?
Dansk Producentansvar (DPA) blev etableret i 2005 som følge af en ændring af den danske lov om miljøbeskyttelse. Det primære mål er at udvikle, administrere og drive et nationalt og lovpligtigt register for producenter og importører af elektrisk og elektronisk udstyr (EEE) i overensstemmelse med den EU-baserede miljølovgivning om producentansvar.
Begrebet ‘udvidet producentansvar’ (EPR, Extended Producer Responsibility) blev introduceret af den svenske professor Thomas Lindhqvist for mere end to årtier siden. EPR flytter ansvaret for visse produktstrømme (selv ved slutningen af deres levetid) til virksomheder, der producerer eller sælger disse produkter. Målet er at tilskynde til at udvikle mere miljøvenlige og genanvendelige produkter og sikre, at materialerne kan indgå i nye produktionscyklusser. Fra 2024 er DPA’s ansvarsområde udvidet til også at omfatte emballage og engangsplast.
Hos Recipo arbejder vi med virksomheder, der har producentansvar inden for kategorierne elektrisk udstyr, batterier og emballage i hele Norden.
Hvad er dine forpligtelser som producent?
Hvis du falder ind under producentansvaret? Så lad os beskrive dine forpligtelser. I store træk omfatter dit ansvar som producent, at du skal sikre, at du håndterer det affald, der genereres af de produkter, du introducerer på markedet. Du skal tilmelde dig et nationalt godkendt indsamlingssystem, f.eks. Recipo, som hjælper dig med at opfylde de juridiske krav.
Ellers skal du registrere dig hos the Dansk DPA for at indsende rapporter om din produktion og dit salg. Hvis du vælger os som dit kollektive system, støtter vi dig med registreringen og opfyldelsen af dit producentansvar i Danmark, herunder rapportering til den svenske miljøstyrelse.
Andre forpligtelser varierer afhængigt af den specifikke producentansvarskategori. Her kan du læse om pligten til at indsamle produkter, der skal genanvendes, hvis du er producent af elektronik og batterier. For at læse mere om dit ansvar, følg dette link: “Love og regler”.
En-til-en-reglen
En vigtig regel, man skal være opmærksom på, hvis man er producent af elektronik og batterier, er “en-til-en-reglen”. Det gælder primært mindre virksomheder, der sælger produkter i disse kategorier. Lad os forklare, hvad der gælder for både store og små virksomheder.
Små butikker
For mindre butikker betyder producentansvar, at man skal overholde “en-til-en-reglen”. Denne regel kræver, at du tilbyder et indsamlingssted i butikken, hvor kunderne kan aflevere elektronisk affald (gammel elektronik). Du behøver dog kun at tage imod affald, der er af samme eller lignende type som det, kunden køber.
Mængden af elektronisk affald, som hver butik skal kunne modtage, er baseret på butikkens salg. Her gælder en-til-en-princippet, hvilket betyder, at du skal kunne tage imod en mængde, der svarer til det, du sælger. Du behøver kun at modtage elektronisk affald af samme type, som du sælger.
Store butikker
Større butikker, defineret som dem med et salgsareal på 400 kvadratmeter eller mere, skal også overholde en-til-en-reglen. Forskellen på krav til små og store virksomheder er, at store virksomheder også skal acceptere forbrugsaffald, selvom personen ikke foretager et køb.
Dette gælder kun for elektronikaffald, der er mindre end 25 cm i dybde, bredde og længde. For eksempel falder bærbare computere, mobiltelefoner, elektriske mixere og batteridrevet legetøj ind under denne kategori.
Batterier
De lokale myndigheder er forpligtet til at indsamle bærbare batterier fra borgerne. De skal etablere indsamlingsmuligheder i nærheden af beboerne, f.eks. afhentning ved kantstenen eller containere i nærheden. Det er ikke nok udelukkende at tilbyde indsamling på genbrugspladsen. Det er de danske skattemyndigheder, der er ansvarlige for dette, og indberetning af bærbare batterier kan derfor kun ske direkte til dem og direkte fra den virksomhed, der sælger batterierne. Kollektive systemer må ikke registrere sig der.
Recipo fremmer bæredygtighed gennem producentansvar
Nu hvor vi har besvaret spørgsmålet “Hvad er producentansvar”, så lad os forklare, hvordan vi kan hjælpe dig. Vi stræber efter en mere bæredygtig cirkulær økonomi ved at hjælpe virksomheder med deres producentansvar.
Vi hjælper dig med at opfylde og overgå de krav, du har som producent, og vi gør det lettere for dig, samtidig med at du bidrager til et mere bæredygtigt forbrugersamfund. Bliv kunde i dag, så guider vi dig resten af vejen.