Producentansvar for elektronik
Har du brug for hjælp til at påtage dig dit producentansvar for elektronik? Kontakt os hos Recipo, så hjælper vi dig med nemt at nå kravene!
Lad os udforske
Vidste du, at du som producent og sælger elektronik på det svenske marked har en juridisk forpligtelse til at bidrage til indsamling og genanvendelse af elektronik? Lov om producentansvar for elektronik blev indført i 2005 med det formål at skabe en mere bæredygtig cirkulær økonomi.
Hos Recipo forstår vi, at det kan tage lang tid at sætte sig ind i, hvad producentansvar indebærer. Derfor har vi samlet alle de oplysninger, du skal have styr på, så du nemt kan få et overblik over dine forpligtelser som producent af elektronik.
Hvad er dine forpligtelser som producent af elektronik
Som producent af elektronik skal du vide præcis, hvordan du opfylder de lovkrav, som producentansvaret indebærer. For at gøre det nemt for dig har vi opsummeret alt på én liste.
Hvis du vil have mere information om, hvordan du kommer i gang og tager dit producentansvar, kan du tilslutte dig Recipos indsamlingssystem.
En producent skal:
- Tilmeld dig et nationalt godkendt indsamlingssystem, så produkterne genbruges i henhold til genbrugsmålene. Recipo er et eksempel på et sådant system.
- Registrer dig som producent hos det svenske miljøstyrelse i det land, hvor produkterne sælges (det danske DPA system håndterer i Danmark).
- Anmeld dit salg og behandling af elektronik til den svenske miljøstyrelse eller ansvarlig myndighed i det land, hvor produkterne sælges (Recipo gør dette for dig via vores rapporteringsportal).
- Modtag brugt elektronik i butikken til genbrug eller genbrug
- Fremme genbrug af produkter, når det er muligt
- Uddannelse af forbrugere i, hvordan man håndterer e-affald, og hvordan de kan fabriksindstille udstyr, der gemmer personlige oplysninger.
Hvilken elektronik er omfattet af producentansvaret?
Den svenske miljøstyrelse har opdelt den dækkede elektronik i seks forskellige kategorier. Her lister vi dem alle, herunder nogle eksempler på hver kategori.
- Temperaturregleringsutrustning (såsom køleskabe, frysere og klimaanlæg)
- Bildskärmar (herunder tv’er, bærbare computere og computerskærme)
- Lampor (f.eks. lysstofrør og halogenlamper)
- Stor elutrustning (over 50 cm dybe, brede eller lange, herunder musikinstrumenter, opvaskemaskiner og printere)
- Liten elutrustning (under 50 cm dyb, bred eller lang, der ikke falder ind under kategori 1, 2, 3 eller 6, eksempler: mikrobølgeovne, røgalarmer, brødristere)
- Liten it- och telekommunikationsutrustning (såsom mobiltelefoner, telefoner og GPS-enheder)
Forskellen mellem forbrugerudstyrsstyring og professionelt elektrisk udstyr
Elektrisk udstyr er også opdelt i to andre kategorier, elektrisk forbrugerudstyr og professionelt elektrisk udstyr. Der er en vis forskel, når det kommer til håndtering af affald inden for de to kategorier, som du skal holde styr på.
Elektrisk udstyr til forbrugere
Dette er det elektriske udstyr, der kan antages at blive brugt i en almindelig husstand. Såsom en bærbar computer og tv’er. Selvom de er købt til en virksomhed, betragtes de stadig som forbrugerelektrisk udstyr.
Når det kommer til håndtering af e-affald i denne kategori, skal det indsamles og håndteres af en producentansvarsorganisation, der er godkendt af det danske DPA system, såsom Recipo.
Professionelt elektrisk udstyr
Professionelt udstyr er den slags elektronik, der ikke bruges i en normal husstand. Nogle eksempler er røntgenapparater, elektrisk udstyr til restaurantkøkkener og kasseapparater.
Denne type elektrisk udstyr behøver ikke at blive indsamlet af en godkendt producentansvarsorganisation. Men som producent af sådan elektronik skal du sørge for at hjælpe, når nogen ønsker at aflevere e-affald og sørge for, at det genbruges eller genbruges på en måde, der når miljømålene.
Alle producenter skal indberette
Alle producenter af elektronik skal rapportere til det danske DPA systemet, uanset hvor lidt eller hvor meget du sælger. Hvis du tilslutter dig Recipos indsamlingssystem, rapporterer du din produktion eller salg til os, og vi håndterer kommunikationen med DPA for dig.
Elektronik med indbyggede batterier
Hvis du sælger elektronik med indbyggede batterier, skal du være opmærksom på, at du både har producentansvar for elektronik og producentansvar for batterier. Det betyder, at du skal overholde kravene i begge regler.
Husk også, at når du sælger elektrisk udstyr med batterier, skal det fremgå af brugsanvisningen, hvilken type batterier der bruges, hvordan de kan fjernes, og hvordan de skal genbruges.
Ofte stillede spørgsmål
Hvordan sorterer du elektronik?
Elektronik må ikke smides ud i almindeligt husholdningsaffald, netop fordi det kan indeholde materialer, der er sundheds- og miljøfarlige. Det nemmeste er at tage det med til en genbrugsstation eller til en butik, der sælger lignende produkter.
Er elektronisk skrot farligt affald?
Ja, elektronikskrot er i de fleste tilfælde klassificeret som farligt affald og bør derfor altid afleveres på genbrugsstationer eller elektronikbutikker, hvor de kan sendes videre til at blive genanvendt korrekt på en miljørigtig måde.
Hvad sker der, hvis du smider det forkert?
At smide affald og affald i den forkerte skraldespand eller container er ikke en forbrydelse. Hvis du smider dit affald forkert ud i et affaldsrum, der er forbundet med en lejlighedsbygning, kan foreningen eller udlejeren få en bøde, hvilket vil føre til højere huslejer.