Producentansvar i Danmark – Regler og indberetning
For at overholde de danske regler for producentansvar ved hjælp af Recipo skal disse vigtige trin følges. Nedenfor kan du se en beskrivelse af de vigtige trin.
Samarbejd med os
Send en ansøgning om at blive Recipo-kunde, og få alle de oplysninger, du har brug for. Følg nogle enkle trin, og snart er du kunde hos os.
Registrering hos DPA:
- Alle virksomheder skal registrere sig hos DPA og angive de nødvendige oplysninger. Recipo kan ikke foretage denne registrering på vegne af kunderne på grund af DPA-reglerne, men vi hjælper gerne, hvis du har spørgsmål.
- Når virksomheden er registreret, skal du vælge Recipo som “kollektiv ordning”, for at vi kan få adgang til og foretage din indberetning på din virksomheds vegne.
- Hvis din virksomhed er registreret i EU, skal du også tilføje os som autoriseret repræsentant (AR).
Autoriseret repræsentant (AR):
I henhold til dansk lovgivning skal alle EU-registrerede virksomheder udpege en AR.
- Dette krav gælder dog ikke for virksomheder, der er registreret i Danmark, hvor DPA ikke tillader dem at udpege en AR.
- Derudover tillader DPA’s retningslinjer heller ikke, at virksomheder, der er registreret uden for Europa, udpeger en AR.
Indberetning af POM-tal (Put On Market):
- Som WEEE-kunde (Waste Electrical and Electronic Equipment) rapporterer du dine POM-tal på din virksomheds side i Recipos indberetningsportal.
- Indberetningen kan ske månedligt eller årligt, afhængigt af det antal produkter, du sender på markedet. Ved månedlig indberetning skal disse rapporter udfyldes senest den 15. i den måned, der følger efter indberetningsperioden.
- Den endelige indberetning for det foregående år skal være fuldført senest den 21. januar. Derefter beregner vi andelene og sender oplysningerne til Dansk Producentansvar senest den 31. marts hvert år.
Indberetningskategorier for WEEE og batterier i Danmark:
1. Udstyr til temperaturudveksling
2. Skærme, monitorer og udstyr, der indeholder skærme med en overflade over 100 cm²
3. Lyskilder
4. Småt udstyr (> 50 cm)
5. Stort udstyr (< 50 cm)
6. Mindre IT- og telekommunikationsudstyr (< 50 cm)
7. Fotovoltaiske paneler
8. Batterier, der anvendes i elektrisk og elektronisk udstyr
Indberetningskategorier for emballage i Danmark
BEMÆRK! Danmarks regering har endnu ikke taget beslutning om emballageregistrering, og dette er kun et skøn over de kategorier, der vil blive anvendt.
1. Plastik
2. Papir
3. Aluminium
4. Stålplade
5. Glas
6. Træ
7. Keramik
8. Tekstil
9. Diverse
Bærbare batterier
– Dansk registrerede virksomheder skal indberette bærbare batterier via SKAT. Disse indberetninger skal indsendes senest den 15. februar hvert år efter indberetningsperioden. SKAT sender derefter din indberetning videre til Dansk Producentansvar. Bemærk, at SKAT fakturerer din virksomhed direkte for dine POM-omkostninger. Følg deres retningslinjer for registrering og indberetning.
– Hvis din virksomhed er registreret i udlandet og også sælger bærbare batterier, skal du i øjeblikket ikke indberette disse i Danmark. Bemærk, at reglerne snart kan blive ændret.
Indberetning til Dansk Producentansvar, godkendelse og verificering
– Recipo indberetter hvert år dine POM-tal til Dansk Producentansvar inden 31. marts i året efter indberetningsperioden. Når vi har færdiggjort indberetningen til DPA, skal den godkendes og verificeres.
– Recipo håndterer både godkendelses- og verifikationsprocesserne (ledelses- eller revisorerklæring) for alle kunder, hvor vi er udpeget som autoriseret repræsentant (AR).
– Hvis vi ikke er udpeget som din virksomheds AR, skal du logge ind på din DPA-konto og godkende indberetningen ved elektronisk at underskrive en ‘Indberetningserklæring’ inden den 31. marts. Derudover skal du bekræfte indberetningens nøjagtighed med en ledelses- eller revisorerklæring, også elektronisk signeret via DPA, senest den 31. maj.
– Herefter vil du modtage en e-mail fra DPA, der bekræfter, at din indberetning er gennemført.
Indsamling af affald
Vi indsamler eksisterende affaldsmængder og samarbejder med vores partnere om at kvantificere det affald, der svarer til vores kunders salg. Ved at analysere salgsdata og affaldsmængder beregner vi vores andel af dette affald. Affaldet transporteres derefter til vores genanvendelsesanlæg, hvor det omhyggeligt sorteres, knuses og nedbrydes til forskellige komponenter. Disse komponenter sælges efterfølgende til producenter, som bruger dem til at fremstille nye produkter. Ved hjælp denne proces lukker vi kredsløbet og bidrager til en mere bæredygtig og effektiv brug af ressourcer.
Alle trin er nu gennemført! Sammen med os kan du være sikker på, at du overholder de danske regler for producentansvar.
Du er velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål!
Forbind din virksomhed med os
For at forbinde din virksomhed med os skal du udfylde vores formular og afkrydse, hvilket eller hvilke lande du ønsker skal tage dit producentansvar og for hvilke kategorier. Når du er færdig, modtager du en e-mail med en tilslutningsaftale og alle de nødvendige oplysninger til at håndtere dit producentansvar problemfrit.